Документациони центар



ДИГИТАЛНИ ДОКУМЕНТАЦИОНИ ЦЕНТАР О USTAŠKIM ЗЛОЧИНИМА, ЛОГОРИМА И ГЕНОЦИДУ НАД СРБИМА И ЈЕВРЕЈИМА ВЛАСЕНИЦЕ И ОКОЛИНЕ У II СВЈЕТСКОМ РАТУ

НЕ ЗАБОРАВИМО!

ПЕРИОД ТАКОЗВАНЕ NEZAVISNE DRŽAVE HRVATSKE (NDH) ПРЕДСТАВЉА НАЈСТРАШНИЈИ И НАЈТАМНИЈИ ДИО ИСТОРИЈЕ ВЛАСЕНИЦЕ И ЦИЈЕЛОГ БИРЧА. ТО ЈЕ ПЕРИОД НЕЗАПАМЋЕНИХ И НЕКАЖЊЕНИХ ПРОГОНА И ДО ТАДА НЕВИЂЕНИХ (USTAŠKIH) ПОКОЉА СРПСКОГ И ЈЕВРЕЈСКОГ СТАНОВНИШТВА КОЈИ СУ ТРАЈАЛИ ТОКОМ ЧИТАВОГ II СВЈЕТСКОГ РАТА, А ПОСЕБНО ТОКОМ КРВАВИХ И СТРАВИЧНИХ 1941. И 1942. ГОДИНЕ. НАЖАЛОСТ, ОВИ СТРАВИЧНИ ЗЛОЧИНИ СУ ПРЕЋУТКИВАНИ СКОРО 50 ГОДИНА И ПРЕПУШТЕНИ САМО ПАМЋЕЊУ ГЕНЕРАЦИЈЕ КОЈА ИХ ЈЕ ПРЕЖИВЈЕЛА. ГЕНЕРАЦИЈЕ КОЈА НЕСТАЈЕ... МНОГА МЈЕСТА СТРАДАЊА СУ И ДАЉЕ НЕПОЗНАТА, НЕОБИЉЕЖЕНА, ЖРТВЕ БЕЗИМЕНЕ... И ПРЕКРИВА ИХ ТАМА ЗАБОРАВА. ХИЉАДЕ НЕВИНО ПОКЛАНИХ, УБИЈЕНИХ, МУЧЕНИХ И ПРОГНАНИХ СУ ЗАСЛУЖИЛИ ДА СЕ ОТКРИЈЕ ЗАТАШКАВАНА ИСТИНА О ОВОМ БЕСТИЈАЛНОМ ГЕНОЦИДУ, КОЈИ ТРЕБА ДА БУДЕ ОПОМЕНА БУДУЋИМ ГЕНЕРАЦИЈАМА ДА НИКАДА НЕ ДОЗВОЛЕ ДА СЕ ОВА НЕСХВАТЉИВА И СТРАВИЧНА НЕДЈЕЛА ПОНОВЕ. НЕ ЗАБОРАВИМО! НЕ ДОЗВОЛИМО ДА НАС ИСТИ ОНИ КОЈИ СУ НАС КЛАЛИ, УБИЈАЛИ, ПРОТЈЕРИВАЛИ И НАД НАМА ВРШИЛИ СТРАВИЧАН ГЕНОЦИД ПРОГЛАШАВАЈУ ЗА ГЕНОЦИДАН НАРОД!

Садржај овог блога заштићен је ауторским правима. Копирање, коришћење и дистрибуција цјелокупног материјала или било ког дијела садржаја овог блога дозвољени су искључиво уз писмену сагласног аутора!

8.10.12

ОРИГИНАЛНА ИЗЈАВА ДР БОГДАНА ЧАБАКА ИЗ ВЛАСЕНИЦЕ О USTAŠKIM ЗЛОЧИНИМА У СРЕЗУ ВЛАСЕНИЦА, дата 28.04.1943. године у Београду

Прва страна изјаве

Друга страна изјаве

Трећа страна изјаве

Четврта страна изјаве





Архив Србије – архива Комесаријата за избеглице


Садржај овог блога заштићен је ауторским правима. Копирање, коришћење и дистрибуција цјелокупног материјала или било ког дијела садржаја овог блога су дозвољени искључиво уз писмену сагласног аутора!